L’appellation d’origine contrôlée (AOC) Alella est la plus petite des AOC catalanes, avec une superficie de vignes de seulement 228 hectares.
Aux alentours de Barcelone, après les récents agrandissements, on compte une trentaine de municipalités réparties au niveau des agglomérations du Maresme, du Vallès Oriental et de Barcelonès. Les 228 hectares de vignes ont une valeur agricole et naturelle inestimable, face à l’impact urbanistique qu’ont subi ces territoires dans les années 70, surtout près du littoral. Des vignobles discrets et cachés, placés dans les vallées, parmi les forêts des communes, offrent au public intéressé par le monde du vin un paysage attrayant et inimaginable.
Les vins d’Alella sont singuliers, grâce à une terre différente et bien à elle: le sol particulier composé de sablons, très perméable, oblige le cépage à faire grandir les racines profondes, qui permettent une longue vie à ce même cépage; de raisin sec de caractère, une variété très adaptée pour des résultats optimaux; avec un double climat: celui de la mer du Maresme, très régulier avec une brise constante et beaucoup d’irrégularité des pluies, et celui del Vallès, qui est un climat plus continental, où peuvent se produire des gelées et changements importants de températures.
L’AOC Alella a également un intérêt historique: sur toute la zone du Maresme, la Laietània, les Romains se dédiaient à la culture de la vigne et à la production de vin. Le Centre Oenotouristique et Arquéologique Vallmora (une cave de l’époque romaine située à Teià) permet au visiteur de connaître la situation historique de cette terre à travers le vin. Après, au Moyen Âge, le vin d’Alella était celui qui se buvait à Barcelone. Mais ce n’est qu’avec la création de la coopérative Alella Vinicola en 1906, qu’il connaît le succès. Violeta ou le « Doux Généreux » a une renommée internationale, mais également le blanc « Marfil semi ».
AOC Alella: un grand dynamisme
Actuellement, l’AOC Alella se trouve dans une grande dynamique: elle élabore des vins de grand intérêt, avec élégance et complexité. Il existe dix caves, mais aussi plusieurs viticulteurs et producteurs qui n’en possèdent pas et qui élaborent des marques propres à partir du raisin de ce territoire et dans différentes caves de l’appellation d’origine contrôlée ce qui permet de sortir du marché avec la mention AOC Alella. Plusieurs de ces caves auront l’opportunité d’expliquer leur situation privilégiée et la qualité de ses vins méditerranéens à la 37e Démonstration des Vins et Cavas de Catalogne (du 27 au 29 octobre sur le Passeig Lluis Companys de Barcelone), organisée par le Département de l’Agriculture, Elevage, Pêche et Alimentation, à travers l’Institut Catalan de la Vigne et du Vin (INCAVI) et la Promotrice des Exportations Agroalimentaires (PRODECA).
Il existe aussi des boutiques spécialisées et des restaurants proposant plus de 100 vins différents. Ce dynamisme a été renforcé durant la dernière décennie grâce aux caves qui ont misé sur l’oenotourisme, mais aussi avec la naissance du magazine Papiers de Vin (Papeles de Vino en castillan) l’unique magazine de vins du pays qui s’édite aujourd’hui au format papier, et la création de l’Association de Promotion Oenotouristique du Territoire DO Alella, qui lance des initiatives importantes comme la Route du Vin Do Alella ou les journées Vino+.
Lisez la version en catalan:
La Denominació d’Origen (DO) Alella és la més petita de les DO catalanes, amb una superfície de vinya de tan sols 228 hectàrees.
A tocar de Barcelona, després de les recents ampliacions, consta de trenta municipis que es reparteixen entre les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès. Les 228 hectàrees de vinya tenen un valor agrícola i natural incalculable, davant l’impacte urbanístic que pateix aquest territori des dels anys 1970, sobretot la banda de mar. Vinyes discretes, amagades, col·locades a les valls, entre els boscos dels municipis, ofereixen al públic interessat en el món del vi un paisatge atractiu i inimaginable.
Un terrer propi i distintiu dona la singularitat als vins d’Alella: un sòl particular fet de sauló, molt permeable, que obliga el cep a fer créixer les arrels profundes, i que permet una llarga vida al mateix cep; amb la pansa blanca, una varietat de raïm molt ben adaptada que dona resultats òptims; amb una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.
La DO Alella també té un interès històric: tota la zona del Maresme, la Laietània, ja en temps dels romans es dedicava al cultiu de la vinya i a la producció de vi. El Centre Enoturístic i Arqueològic Vallmora (un celler d’època romana situat a Teià) permet al visitant conèixer la relació històrica d’aquest territori amb el vi. Després, a l’Edat Mitjana, el vi d’Alella era el vi que es bevia a Barcelona. Però no va ser fins al primer terç del segle XX, amb la creació de la cooperativa Alella Vinícola el 1906, que el vi d’Alella no va viure la seva època d’or. Renom internacional tenia el Generós Dolç, conegut popularment amb el nom de Violeta i, sobretot, el blanc abocat envellit amb roure: el Marfil semi.
DO Alella: gran vitalitat
Actualment la DO Alella es troba en un moment de gran vitalitat: elabora vins d’alt interès, elegància i complexitat. Consta de deu cellers, però existeixen, a més, diversos viticultors i productors que, tot i no disposar d’un celler, elaboren vins amb marques pròpies a partir de raïm d’aquest territori i dins de diferents cellers de la Denominació d’Origen, cosa que els permet sortir al mercat amb el segell de la DO Alella. Alguns d’aquests cellers tindran l’oportunitat d’explicar la seva situació privilegiada i la qualitat dels seus vins mediterranis a la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).
Entre tots plegats, situen a botigues especialitzades i restaurants més de 100 vins diferents, cosa que converteix aquest territori en el que, segurament, presenta la relació més alta del país entre el nombre d’hectàrees de vinya i de referències de vi al mercat.
Aquesta vitalitat s’ha vist reforçada en la darrera dècada amb l’aposta per l’enoturisme per part dels cellers, així com amb el naixement de la revista Papers de Vi, l’única revista de vins del país que s’edita avui dia en paper, i la creació del Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella, que lidera iniciatives tan importants com la Ruta del Vi DO Alella o les jornades Vi+.